Alte informatii

Az emberiség legősibb kifejezési formája a zene. A zene olyan elismert személyek, elismert zenészek által teremtett érték, mely a társadalom számára igen hasznos és igen fontos. Ilyen érték számunkra egy magasztos zenei hangulat kialakitása, mely az élet különböző területein olyan szintű örömhöz, élményhez vezet el, melyet Önök viszonzásra méltónak találnak.  És, ez a viszonzás, ez az élmény a művészi érték kifejezésének a záloga.

Semmi sem hatol be olyan mélyen a lélekbe, mint a ritmus és a dallam. Az igazi minőségi zene esztétikai élményt, lelki feltöltődést ajándékoz a hallgatónak. Ezért minden egyes ünnepi alkalom egyedi zenei élménnyel társúl. Nálunk a  zene és a közönség kapcsolatát egyfajta bizalom és az összetartozás élménye, valamint a közös értékek tisztelete jellemzi. Egy vonósnégyes koncert, történjen koncertteremben, esküvőn, fogadáson vagy egy konferencián, mindig a közönség és a művészek közös ügye. Bár az elmúlt századokban a vonósnégyes muzsikája kizárólagosan csak az arisztokrácia ünnepségeinek hangulatát hívatott szolgálni ma ez bárki számára, bármilyen alkalommal elérhető élmény lehet.

A Grazioso Vonósnégyes repertoárját úgy állítottuk össze, hogy az minden elvárásnak megfeleljen. A kvartett szerintünk maradandó értéket képvisel. A Grazioso Vonósnégyes fellépéseit nyugodtan tekinthetjük egyedi és meg nem ismétlődő műalkotásoknak. Nagyon sok funkciója lehet egy esmény keretén belül. Csak néhányat említenénk meg a teljesség igénye nélkül: dekoratív, expresszív (önkifejező), szakrális, deszkriptív (megörökítő), kulturális és olaszosan mondva – Grazioso (kecses, elegáns, bájos vagy kedves).

A zenével együtt  ez mind, mind az Önöknek nyújtandó ünnepi élményt hívatott képviselni.


 

Mi is az a  quartet, vagyis a vonósnégyes, mint zenei együttes?

A quartet, azaz vonósnégyes muzsika, a reneszánsz kor egyik legismertebb zenei előadási módja, mely a későbbi korokban hangversenytermekbe került bemutatásra. A „quartet” négy személyből álló, vonós hangszereken játszó együttes. A nemzetközi megnevezésben szereplő quartet szó a négyes összetételre utal, míg ennek a zenei formációnak magyar megnevezése „vonósnégyes” sokkal inkább kifejezésre juttatja a négyes összetételt, valamint a hangszerek milyenségére történő utalást. Így a magyar nyelvhasználatban a quartet, cvartet és vonósnégyes szó ugyanazt jelenti és egyformán használatos kifejezés. A quartet azaz vonós négyes hangszerei: első hegedű, másodhegedű, brácsa és cselló.

Az értelmezésnek azért van jentősége, mert zenei berkekben, más hangszeres felállásban is használják a quartett megnevezést mint pl. énekhang, szakszafonos quartet vagy hasonlók.

Napjainkra a vonós négyes muzsika már átlépte a koncerttermek zárt világát s mint olyan a különböző ünnepi esemeények egyik kiemelkedő színfoltjává vált. A zenekari tagok öltözéke: melyelvárás szerint lehet frakk vagy öltöny, különleges eleganciával társul. A hangszeres megjelenés és maga az adott alkalomra kiválasztott zenei darab, helytől és alkalomtól függően egy igen különleges, magasztos hangulatot teremt.