Curriculum vitae Mihálydeák Endre

Öt Éves koromban kezdtem hegedűt tanulni Marosvásárhelyen, ugyanitt végztem a zeneiskolát és liceumot, majd 1999 ben befejeztem tanulmányaimat a Kolozsvári Gheoghe Dima Zeneakadémián.

A zeneakadémia befejezése után többször is részt vettem vonósnégyes továbbképző mesterkurzusokon: Ausztriába az International Sommerakademie-Leonfeldenwienü, Magyarországon Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémian, Hollandiába es Angliaba.
A Zeneakadémia elvegzése után a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia brácsása lettem és vagyok mind a mai napig.

12 évig voltam tagja állandó vonósnégyesnek, majd 2008 ban megalakult a Grazioso Vonósnégyes aminek büszke alapitó tagja vagyok.

Úgy vonósnégyessel,mint zenekarral folyamatosan koncertezek itthon és a nagyvilagba:
Németország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Cseh Köztársaság, Svédország, Ausztria, Svájc, Olaszország, Franciaország, Dánia, Hollandia, Belgium, Spanyolország, Portugália, Luxemburg, Monaco es Dél Korea.

Mindvégig a zene minőségét tartottam a legfontosabb szempontnak. A Grazioso Vonósnégyes alapelveit miszerint a minőség, a megbizhatóság és a pontosság a legfontosabb szempontok, teljesen magamenak erzem.

Fontosnak tartom a kottahűseget vagyis a kotta minel pontosabb es korhű visszaadását amibe természetesen beletartozik az egyes stilusokra és zenékre jellemző egyedi vagy jellegzetes technikai és művészeti megoldások összesége. .
Lényeges szempont a zeneművek stilus szerinti előadása, megtalálni es előadni a zenemű karakterét, valahogyan ráérezni a zeneszerző által megálmodott vilagra.
Eloadóművészként a legfontosabb maga a közönség legtöbbször a concert egy virtuális időutazás a múltba amit a zenész közösen tesz meg a közönséggel, igy tekinthető teljesnek az előadás.
Az előadó kötelessége, hogy az esetenként szerényebb művekben is megtalálja és kihozza a belső ragyogást mert még egy egyszerűbb táj is meggazdagodik a napfényben, ha sikerűl kihozni azt az egyszerűséget/ nagyszerűséget ami tulajdonképpen a mű gazdagságát jelenti..
Éppen ezert a Grazioso Vonósnégyes repertoárjat úgy probáltuk alakitani, hogy az egyszerű de gyonyorű művektől a bonyolultabb formai világot képviselő, stilusokon és korszakokon átivelő, zeneművek egymás melett is megtalálják a helyüket.
A kiválasztás az elöadóművész és a közönség szempontjait és szemszögét is probálta követni.
A vonósnégyes minden egyes tagja azt szeretné,ha minden egyes előadás folyamatában egy új műalkotás keletkezzen egy egyedi produkció egy megismételhetetlen pillanat.