E posibil ca un fagot, un oboi și un pian să se constituie într-o formație de muzică de cameră? Da! Răspund în cor târgumureșenii Ciprian Bonta, Ioan Lircă-Moldovan și Mihai Moraru.
Înființat în 2007, Trio Estate dorește să promoveze muzica de cameră într-o formulă de sonoritate inedită: oboi, fagot și pian. Îmbinarea dintre culorile instrumentale ale oboiului şi fagotului, frecvent întâlnită în desenul artistic al orchestrei, este, astfel, însoțită și completată de alăturarea mai puțin uzuală a pianului. Din 2009 Trio Estate evoluează în componența actuală. Și nu doar profesionalismul celor trei instrumentiști îi unește, ci și prietenia. „Unul pentru toți și toți pentru unul!” par a spune Cipri, Nică și Mihai atunci când dăruiesc melomanilor lucrări camerale din cele mai diverse. Repertoriul abordat este unul variat din punct de vedere muzical şi stilistic, dar oarecum restrâns ca şi număr de lucrări scrise în original. El cuprinde creații ale compozitorilor Vivaldi, Telemann, Mozart, Beethoven, Donizetti, Brod, Glinka, Lalliet, Höchheimer, Poulenc, Francaix şi Dring. Și pentru că scopul celor trei „mușchetari” ai muzicii de cameră este și satisfacerea unui număr cât mai mare de gusturi muzicale, Trio Estate și-a completat repertoriul cu câteva transcripții aparținând diverselor genuri muzicale moderne și contemporane.
Dar cine sunt cei trei tineri entuziaști care au înțeles că menirea unui artist este cea de a dărui? În primul rând, toți trei sunt absolvenți ai Liceului Vocațional de Arte din Târgu-Mureș.
La cei 37 de ani ai săi, Ciprian Bonta se poate lăuda cu o experiență de 13 ani ca fagotist în Orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș alături de care a acumulat o bogată și totodată diversă activitate interpretativă de-a lungul acestor ani atît în țară cât și în străinătate. În calitate de membru al Orchestrei Filarmonicii și sub bagheta unor dirijori de talie internațională a participat la turneele pe care această instituție de cultură le-a susținut în România, Germania, Spania, Olanda, Ungaria și Coreea de Sud. Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Ciprian Bonta și-a început activitatea artistică în cadrul Filarmonicilor din Satu Mare și Oradea. Încă din timpul liceului, fagotistul Ciprian Bonta a fost recompensat cu diferite premii de interpretare, iar în 2001, student fiind, a fost selectat în orchestra Academiei „Bach” din Stuttgart.
Ioan Lircă-Moldovan (37 de ani) s-a apropiat de muzica de cameră încă de pe băncile Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov unde l-a avut ca profesor și mentor pe oboistul Dorin Gliga. Ioan Lircă a urmat, între 1998 și 2001 cursurile de oboi şi de muzică de cameră desfășurate în Sighişoara, avându-l ca profesor pe Hans Elhorst din Elveţia, iar în 2000 – cursurile de muzică de cameră desfășurate la Braşov cu profesorul Samsa Kotinen din Finlanda. A fost unul dintre studenții remarcați de Dorin Gliga care l-a luat sub aripa sa în cadrul Ansamblului de Oboi „Pavel Tornea” cu care a susţinut numeroase recitaluri camerale şi instrumentale în țară. După absolvirea facultății, a devenit profesor la Liceul Vocațional de Arte din Târgu-Mureș urmând ulterior și cursurile masterale ale Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, clasa distinsului profesor Aurel Marc.
Pianistul Mihai Moraru (38 de ani) a absolvit aceeași Facultate de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov la fel ca prietenul și partenerul său de formație Ioan Lircă. În timpul studiilor a susținut numeroase recitaluri în ţară şi în străinătate, a participat la numeroase cursuri de perfecţionare cu profesori de renume din țară şi din străinatate, precum și la festivaluri de muzică clasică. S-a dedicat activității didactice devenind profesor de pian și profesor corepetitor la Liceul Vocațional de Artă din Tg. Mureș. O experiență importantă a căpătat-o în calitate de pianist acompaniator, colaborator al Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş în perioada 2004-2006, dar și în cadrul turneului de muzică de cameră desfășurat în Germania în 2005.
Odată constituiți în formația Trio Estate, cei trei membrii au început să cânte și să încânte publicul din diverse zone ale țării. Pe lângă apariţiile obişnuite din sălile de concert, formaţia a mai susţinut o serie de recitaluri în cadrul programului ”Seri de jazz și de muzică clasică” în sala studio a Radio Târgu Mureş, transmise în direct de către postul local şi live audio-video pe internet, TVR Târgu-Mureș și TVR3 fiind, de asemenea, o apariție constantă în cadrul festivalului de muzică de cameră „Tiberius”.