Concertul Cvartetului Grazioso la Festivalul Roman

Călugăreni, Mănăstirea Franciscană, 3 august, 2019, ora 16

 


Suntem onorați să participăm la Festivalul Roman din Călugăreni, mulțumim pentru invitație D-lui Soós Zoltán de la Muzeul Județean Mureș și D-rei Fülöp Tímea de la Palatul Culturii pentru ajutorul acordat în organizare. Playlistul concertului va conține în mare parte piese din epoca barocă și clasică. Din motive de protejare a mediului nu avem program de sală tipărit, în schimb vom prezenta lucrările în timpul concertului și online în cele ce urmează.

Vă dorim audiție plăcută!

– Program –

Georg Friedrich Hӓndel – Sosirea reginei din Sheba

Regina din Sheba auzind despre înțelepciunea regelui Salomon din Israel s-a hotărât să-l viziteze. A ajuns cu cadouri, printre care plante medicinale, mirodenii și aur. În curtea regală a petrecut mult timp alături de rege punându-l la încercare cu multe ghicitoare. Regele a răspuns corect la toate, astfel regina din Sheba s-a convins de înțelepciunea vestită lui Salomon.

Hӓndel în oratoriul Salomon a dedicat o parte orchestrală sosirii reginei.

Johann Sebastian Bach – Air

Inițial a fost scrisă pentru orchestră, ca și o parte lentă a Suitei în Re-major pentru orchestră de coarde, piesa are numeroase transcripții, printre care o variantă în Do-major pentru vioară și pian din stiloul compozitorului german August Wilhelmj. Curiozitatea scestei transcripții este, că soloul de vioară poate fi cântată pe o singură coardă: coarda Sol. De aici a primit și denumirea de Air on the G string sau Air pe coarda sol. Cuvântul Air în acest context nu va însemna aer, ci arie – un fel de cântec din limba franceză și engleză.

Antonio VivaldiPrimăvara, p.I (Cele patru anotimpuri)

Antonio Vivaldi – Iarna, p.II (Cele patru anotimpuri)

Compusă în 1725 „Cele patru anotimpuri” este probabil cea mai cunoscută piesă a lui Vivaldi și este printre cele mai populare piese din repertoriul muzicii clasice. Textura fiecărui concerto este variată, fiecare seamănând cu respectivul său anotimp. Există o teorie conform căreia Vivaldi le-a scris el însuși, având în vedere că fiecare sonet este împărțit în trei secțiuni, fiecare secțiune potrivindu-se elegant cu o parte din concerto.

Luigi Boccherini – Menuett și Trio

Menuetul este un vechi dans francez grațios, cu mișcări moderate în trei timpi. În secolul al XVII-lea a fost introdus la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, care a devenit mare iubitor al acestui gen de dans. Inițial, dansul era deschis de o pereche, căreia îi urmau alte perechi, în ordinea rangului nobiliar, în tempo măsurat, cu ținută solemnă și diverse înclinări și plecăciuni. Din Franța, menuetul s-a răspândit în întreaga Europă.

În muzică menuetul este una din mișcările facultative ale unei suite instrumental, a fost introdus în suită în epoca barocă de către Johann Sebastian Bach și Georg Friedrich Haendel. Are o formă tripartită, cu o secțiune principală care precede și urmează unui trio, numit astfel pentru că inițial era executat de trei instrumente soliste.

De mare popularitate la public se bucură printer altele și Menuetul din Cvintetul de coarde în Mi major de Luigi Boccherini.

Wolfgang Amadeus Mozart – Divertisment în Re-major

În registrul de botez, Mozart a fost înregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Gottlieb. Mai târziu și-a folosit numele de „Amadeo” și „Amadé” traducerea italiană respectiv franceză a lui „Theophilus” („Iubitor de Dumnezeu” în limba greacă, „Gottlieb” în germană). Niciodată nu a folosit varianta latină „Amadeus”, familia și prietenii îl chemau „Wolfi”

Wolfgang Amadeus Mozart – Marș Turcesc

Rondo Alla Turca este partea finală a Sonatei Nr.11 pentru pian. Denumirea a fost dată chiar de Mozart, care a încercat să imite muzica ienicerilor, care a fost populară în vremea aceea.

Antonín Dvořák – Humoresca în Sol bemol-major

Cei trei ani petrecuți în America au fost o experiență inspirativă pentru compozitorul ceh, Antonín Dvořák, timp în care a notat foarte multe schițe muzicale. Din acele schițe s-a născut Simfonia „Din Lumea Nouă”, Cvartetul American (Cvartetul Negrilor) sau seria de Humorescuri. 

Humoresca în Sol bemol-major probabil a fost inspirată de cascada Niagara, materialul muzical solemn se regăsește în partea de mijloc al piesei, care contrastează cu materialele-cadru foarte ușoare, jucăușe.