Szimfonikus zenekar

04

A Grazioso Szimfonikus Zenekar azt jelenti, hogy a marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenészei, a Grazioso Vonósnégyes szervezésében koncerteznek, vagyis közösen, egymást segítve és kiegészítve folyik a munka. Értelemszerűen a zenekar minden tagjának zeneakadémiai végzettsége van. Legtöbben a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia, illetve brassói, vagy bukaresti zeneakadémiákon/konzervatóriumokon végeztek. A hivatalos hangversenyeket tekintve nagyon változatos a zenekar repertoárja. Preklasszikus irodalom, Strauss-keringők, kortárs művek, vagy akár filmzene is megtaláható a koncertek műsorfüzetében.

Megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy lehetőséget kaptunk nagyobb projektek szervezésére. Eddig nyolc alkalommal sikerült zenekari koncertet szervezni a környező városokban: Besztercén, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön és természetesen Marosvásárhelyen. Komoly kihívás volt a RAB helyszínén (2013. szeptember) egy magánjellegű esemény alkalmából zenekarral koncertezni. Nagy megelégedéssel nyugtáztuk a visszajelzések alapján, hogy a közönség tetszését sikerült  a hivatalos koncerttermen kívül is megnyerni.

Koncertjeinket a marosvásárhelyi Állami Filharmónia által nyújtott megszokott magas színvonal jellemzi.

A Grazioso Vonósnégyes által szervezett zenekari koncertek alkalmából több neves szólista is fellépett: Marcel Pavel, Vlad Miriţa, Iordache Basalic, Trozner Kincső, Buta Árpad, Silviu Antonescu, Alexandra Crişan Bukarest, Gheorghe Pavel, Francesco Ionaşcu.

Karmesterek, akik vezényelték az úgynevezett Grazioso Zenekart: Romeo Râmbu, Vlad Agachi, Horváth József, Florin Totan, Gheorghe Natsis, Remus Grama.

Az adventista egyház Voces nevű kórusával is több alkalommal koncerteztünk együtt.

A Marosvasárhelyi Rádió, valamint a Sound Works Transylvania nevű stúdióval együttműködve sikerült egy színvonalas felvételt is készítenünk (Sound Works Transylvania tulajdonában van a felvétel), aminek a Youtube nézettsége meghaladta a 350,000-et: www.youtube.com/watch?v=5q7nOeQQ1EM

A felvétel a Coldplay Sky Full Of Stars világsikerű számának Apostolache Kis Zeno zeneszerző barátunk által készített zenekari átiratának a megvalósítása.

2015-ben a Gyegyói Önkormányzat felkérésére összeállítottunk egy sikeres szabadtéri programot. Énekes szólisták közreműködésével könnyed, ismert darabokat sikerült ötvözni a Strauss-keringőktől kezdve a filmzenéig. A Studio Artentől Balázs Csongor, neves marosvásárhelyi fotóművész segítségével rögzítettük a koncertet, amit az alábbi linken lehet megtekinteni:

www.youtube.com/watch?v=fZ-OP0RBiFA&index=6&list=UU6XQWmpubVlZf8saoI32yGQ

A legutóbbi fellépésünk 2016. februárjában a szentgyörgyi  Kónya Ádám Művelődési Ház meghívására történt, ahol Bartók, Shostakovich és Mozart műveit telt ház előtt szólaltatták meg a zenészek. A közönség kérésére ráadást is játszott a zenekar, ami bennünket az előadás sikerességéről biztosított.